Käesurumises võidaks kiviaja naine

10. aprill 2018, 15:23
Kiviaja naise õlavarred olid suuremad kui tänapäeva tippsõudjatel.

Esimest korda võrdlesid teadlased kiviajal elanud naise luid tänapäeva naiste omadega. Rohkem kui 7000 aastat tagasi elanud naise luude – käe- ja jala­luude – skannimine tõi välja, et selle naise õlavarred olid suuremad kui tänapäeva tippsõudjatel. Kiviaja naise käsivarred olid 11–16 protsenti tugevamad kui naissõudjal, kes aerutab kesk­miselt 120 kilomeetrit nädalas.

Võrreldes tänapäeva tudengineiuga, olid kiviaja naise käsivarred isegi 30% tugevamad.

See kiviaja naine elas ajal, mil toimus üleminek küttide-­korilaste ühiskonnast ­maa­harijateks. Cambridge’i ülikooli teadlaste sõnul ­näitab uurimus, et maaharimine tähendas naistele rasket ja ­kehalist, kätega tehtavat tööd.

Teisest küljest ­muutusid naised sel ajal vähem liikuvaks. Ehkki kiviaja naise käed olid tugevad, polnud seda tema jalad – need olid nõrgemad kui tänastel tippjooksjatel.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: