Kes kasutas esimesena sõjas elevante?

11. aprill 2018, 00:01
Prantsuse kunstniku Henri-Paul Motte maal "Zama lahing" 1890. aastast. Zama lahing toimus 202. aastal eKr ning roomlased purustasid Kartaago sõjaväe.

Kes võttis kasutusele sõjaelevandid?

Juba umbes 2000. aastal eKr kasutati Indias taltsutatud elevante veoloomadena. Indialased olid ka esimesed, kes õpetasid elevandid sõjaloomadeks välja. Ajaloolaste hinnangul toimus see aja­vahemikul 800–500 eKr.

Esimene kirjeldus sõja­elevantide kohta pärineb kreeklasest ajaloolaselt ­Ktesiaselt, kes oli umbes 400. aastal eKr Pärsia kuninga ihuarst. Ühel hetkel alustas tänapäeva Põhja-Iraani aladel elanud rahvas mässu kuninga vastu. Nad said abi indalastelt, kes asusid varitsusse ja lõid sõjaelevantide abiga pärslaste väe tagasi.

Kui Aleksander Suur India 70 aastat hiljem vallutas, olid elevandid lahinguväljal juba tavaline nähtus.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: