Millal kasutati sõjavankreid viimati?

07. mai 2018, 00:01
Britannia hõimud olid viimased, kes sõjavankrit kasutasid.

Kes kasutas sõjavankreid viimati? Millal?

Sõjavanker oli lahinguväljal peamine liikumis­vahend üle tuhande aasta. Sihipärase aretuse tulemusena muutusid hobused aga umbes 400. aas­tal eKr tugevamaks ning suutsid juba kanda ka turvises ja relvastatud ratsanikke. Ratsavägi osutus palju parema manööverdus- ja läbilöögi­võimega väeks ning hakkas ruttu sõjavankri rolli üle võtma.

Teadaolevalt viimane kord, mil sõjavankrit lahinguväljal kasutati, oli 83. aastal pKr lahingus Grampiani mägede juures. Seal seisid Kaledoonia (Šotimaa) sõdalased vasta­kuti Rooma leegionäridega. Olgugi et lahinguväli oli tasane ja seega soodne šotlaste sõjavankritele, hävitas Rooma ratsa­vägi kaledoonlased täielikult.

Vaata kõiki uudiseid

Toetajad: