Header image
Imeline ajalugu logo

Kas piraadid kandsid puujalga?

Foto: Shutterstock
Jaga lugu:

Kas vastab tõele, et piraadid kandsid puust jalaproteesi?

16.–19. sajandil oli palju piraate, kes ei lasknud end puuduvast jäsemest häirida. Teadaolevalt esimene puujalaga piraat oli prantslane Fran?ois le Clerc, kes kaotas jala 1549. aastal ­inglastega peetud võitluses, kuid jätkas sellest hoolimata teiste laevade röövimist kuni 1563. aastani. Hollandi piraadil Cornelis Jol rebis jala küljest kahurikuul, ent ta ei lõpetanud ­hispaanlaste kiusamist. Nood kirjutasid temast isegi laulu, mis algas sõnadega: „Puujalg on halb piraat, sööb kaheksa­jalga ja joob merevett ...“

Jalaproteesid olid tol ajal siiski haruldus. Põhjus, miks me puujalga piraatidega seostame, on pärit Robert Louis Stevensoni teosest „Aarete saar“. 1883. aastal ilmunud raamat tegi ühe jalaga John Silverist, kelle hüüdnimi oli Pikk John, maailma kuulsaima piraadi.

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)register@imelineajalugu.ee
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044rain.vaat@aripaev.ee
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel: 667 0250alo.lohmus@aripaev.ee
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044kairi.kalmann@aripaev.ee
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044piret.pihlak@aripaev.ee
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657robin.tiits@aripaev.ee