Header image
Imeline ajalugu logo

Sõjasaak kehutas soomlasi lahingusse

Vabadussõjas osales umbes 3500 Soome vabatahtlikku. Fotol rügemendi Põhja Pojad liikmed.  Foto: Eesti Sõjamuuseum / Kindral Laidoneri muuseum
Jaga lugu:

1919. aasta veebruari üks silmapaistvamaid sõjalisi operatsioone oli Alūksne (saksapäraselt Marienburg) vallutamine Soome vabatahtlike ehk Põhja Poegade rügemendi poolt. Seda sõjaretke on peetud soomlaste saagiretkeks ning seetõttu on kasulik selgitada selle sõjalist mõju.

Ehkki suurem osa Eestit oli 1919. aasta jaanuaris punaväest vabastatud, jätkusid veebruaris võitlused Eesti lõunapiiri äärsete alade pärast Võrumaal ja Valgamaal, samuti Setumaa pärast. Punaarmee asus Misso all juba 7. veebruari paiku vasturünnakule ning punaste eesmärk oli eelkõige Riia–Pihkva kivitee hoidmine oma kontrolli all.

Soomlased said pealetungil osaleda üksnes soomlaste Põhja Poegade rügemendi eestlasest formeerija Hans Kalmu nõudmise peale, Wetzer kavatses nad algul jätta reservina Valka. Wetzeri käsu kohaselt oli Põhja Poegade I pataljoni ja suurtükipataljoni ülesanne liikuda kahe kitsarööpmelise soomusrongi toetusel Valga–Alūksne raudtee ja maantee poole, vallutada Hopa (Ape) raudteejaam ning võtta oma valve alla teed Koikkülast (Adselist) kuni Uue-Laitsnani.

Tallinna kaitsepataljon pidi tungima Võrumaal edasi Läti piirile Riia–Pihkva kivitee poole ja hõivama Laura – Vana-Laitsna – Oppekalni (Apekalnsi) rajooni. Alūksne alevikku pidi ründama ainult Eesti ratsaväe eskadron, et segadust tekitada ning raudtee läbi lõigata, kergendades nii soomlaste edasitungi.

Loe soomlaste sõjakäigust Lätimaale lähemalt veebruarikuu Imelisest Ajaloost!

 

Imeline ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu alguses.

Autor: Urmas Salo

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)register@imelineajalugu.ee
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044rain.vaat@aripaev.ee
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel: 667 0250alo.lohmus@aripaev.ee
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044kairi.kalmann@aripaev.ee
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044piret.pihlak@aripaev.ee
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657robin.tiits@aripaev.ee