Kõige veidramad rahad

Jõuka mehe koda Yapi saarel.   Foto: Dr. James P. McVey, NOAA Sea Grant Program / Wikimedia Commons

Maailma suurim raha oli käibel Vaikse ookeani Yapi saarel. Tonniraskuse ja traktorirattasuuruse kiviketta eest sai ehitada maja.

Vaikses ookeanis eraldatult asuva Yapi saare elanikud võisid rahumeeli oma varandusel lasta tänaval vedeleda. Kohalikud maksevahendid olid nii rasked ja hiigelsuured, et keegi poleks suutnud nendega minema joosta.

Umbes aastast 500 pKr kuni 1930. aastani kasutasid saareelanikud maksevahendina rai’d. See oli ümmargune kiviketas, mille keskel oli auk. Hiigelmündid tahuti Belau saarestiku kivimurdudes. Yapi saarest 500 kilomeetrit edelas paiknevalt saarestikult veeti mündid üle avamere parvel, mida vedas lamedapõhjaline kanuu. Reis kestis umbes viis päeva ja mitu kiviketast saartevaheliste väinade põhjas annavad tunnistust, et reis polnud ohutu.

Mida suurem ja kaunim kiviketas oli, seda suurem oli ka selle väärtus. Suurim kaalus 7,6 tonni ning selle läbimõõt oli umbes 3,5 meetrit. Ühe sellise eest võis omanik näiteks püstitada hiigelmaja. Naise sai osta pisut väiksema rai eest ning taldrikusuuruse rai eest võis perekonnale terveks kuuks söögimoona hankida.

Veidratest valuutadest loe lähemalt aprillikuu Imelisest Ajaloost!

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130