Purustatud armee peatas Stalini

Nõukogude väed alustasid lahingut Seelow’ kõrgendikul, tulistades Saksa kaitsepositsioone tuhandete suurtükimürskude ja katjuušade reaktiivmürskudega.  Foto: Wikimedia Commons

Nõukogude marssal Georgi Žukov oli kindel kiires võidus, kui ta 1945. aasta aprillis oma tankidele pealetungikäsu andis. Need liikusid mürinal Seelow’ kõrgendiku poole. Žukov oli aga valesti arvestanud. Järsud mudased kallakud ja väike Saksa vägi blokeerisid 900 000 Nõukogude sõduri tee.

Martin Kleint tõmbas sigaretist kõva mahvi. Kell lähenes kolmele varahommikul, kuid 18aastane sõdur polnud silma kinni saanud. Sakslaste Panzer Division Kurmarki sõdurina paiknes ta koos võitluskaaslastega kaitsekraavis Seelow’ kõrgendikul, mis asub umbes 60 kilomeetrit Berliinist ida pool.

Kogu öö olid mehed kuulnud Puna­armee idapositsioonidelt kostvat suurtükimürinat. Öised rünnakud polnud midagi uut. Sõdurid olid harjunud kuulama venelaste „hommikukontserti“, nagu nad nimetasid korduvaid rünnakuid, mille eesmärk oli sõdurite und häirida.

Kärgatused lähenesid ja nende vaheajad muutusid lühemaks. Kleintil tõmbus seest õõnsaks. Nüüd oli selge, et see juhtub. Vaevu oli ta jõudnud mõtte lõpuni mõelda, kui vali mürin pani maapinna värisema. Liiv ja kruusakivid varisesid kaitsekraavi külgedelt alla, kui venelaste katjuuša reaktiivmürsud lakkamatu ulgumise saatel sihtmärke tabasid. Taevast valgustas valgustusrakettide ja fosfori sära, mida Nõukogude lennuk lasi Saksa positsioonidele kaela sadada. Vahepeal libisesid otsivalt üle positsiooni vaenlase helgiheitjate valguskoonused. Pimestav valgus tabas valgeid fosforipulbri pilvi, mis kummituslikult õhus tantsisklesid. Kleint kustutas sigareti ja haaras oma teraskiivri.

„Nüüd läheb lahti,“ ütles sõdur tema kõrval kähedal häälel. Järgmisel hetkel langes üks mürsk üsna lähedale ning pinnasepilv langes alla kraavi.

Oli 1945. aasta 16. aprilli hommik, kell oli kolm. Nõukogude marssal Georgi Žukov ja tema 1. Valgevene rinne olid just alustanud otsustavaid rünnakuid sakslaste positsioonidele Seelow’ kõrgendikul Poola-Saksamaa piirist läänes. Sakslased olid taganemas ja liitlased olid sõja peaaegu võitnud. Seelow’ linna juures asuv kõrgustik oli viimane takistus Nõukogude armee teel. Kõrgustiku taga algas Reichstrasse 1, mis viis otse Berliini ja ühtlasi lõpliku võiduni Kolmanda Riigi üle.

Imeline ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Loe lahingust lähemalt aprillikuu Imelisest Ajaloost!

 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel: 667 0250
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel: 667 0044
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel: 667 0044
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657