Kümme argielu muutnud leiutist

Nõukogude pesumasinad Riga.   

Elekter leidis kasutust kõigepealt liikluses, kommunikatsioonis ja tööstustootmises. Suurima muudatuse tõid elektrilised seadmed siiski inimeste kodusesse ellu. Esitleme kümmet kodumasinat, mis muutusid kiiresti asendamatuks.

Vähesed tänapäeva eestlased on üldse kogenud, mida tähendab rõivaste nühkimine pesulaual, pesu tagumine või keetmine suurtes kateldes ja pottides.

Esimesed puust pesumasinad valmistati 18. sajandil. Vesi kuumutati ja valati masinasse ning seejärel aeti pesu masinas ringi käsivändaga vändates. 19. sajandi lõpuks töötati välja rohkem ja paremaid käsitsi käitatavaid mudeleid. See kestis kuni 1910. aastani, mil turule toodi esimene elektriline pesumasin Thor, mis sai nime Skandinaavia piksejumala järgi. Põhjamaades kasutati käsimasinat siiski kuni 1940. aastateni. USAs ilmus täisautomaatne pesumasin müügile 1946. aaatal, Lääne-Euroopas 1950. aastail. Eestis jäid need kuni Nõukogude võimu lõpuni vähe levinuks.

Loe elektriliste kodumasinate ajaloost lähemalt maikuu Imelisest Ajaloost!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657