Hippokrates pani jumalad vaikima

5. sajandil eKr edenesid Kreekas demokraatia ja kunst, ometigi oli elanike tervis ikka veel jumalate kätes. Selle dogma murdis lõpuks arsti poeg Hippokrates. Sugugi kõik tema ravimeetodid ei ole ajaproovile siiski vastu pidanud. Arstikunsti isa soovitatud ravivõtete seas olid paast, oksendusvahendid ja loomafekaalide mikstuurid.

Ühel päeval umbes aastal 400 eKr tabasid kreeklast Anaxioni kõrge palavik, valu keha paremas küljes ja kuiv köha ning ta läks tohtri juurde.

Seal uuriti teda põhjalikult. „Uriin on rohke, vedel ja hea värvusega,“ märkis tema arst, kes arvatavasti oli arstiteaduse isaks peetav Hippokrates.

Peaaegu 2500 aasta vanune haiguslugu on säilinud osana antiikaegsest teosest „Corpus Hippocraticum“ ehk „Hippokratese kogumik“. Sissekannete kohaselt jõudis Anaxioni haigus kümne päeva pärast kõrgpunkti.

„Palavik naasis, ja kui patsient köhis, tuli välja suures koguses lima,“ kirjutas Hippokrates, kuid sellega oligi kõige hullem juba möödas. „Higi on üle kogu keha, kuid palavikku pole. Kriis on läbi,“ sai arst rahulolevalt nentida.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Hippokratese ajal oli andmete kirjapanek ja patsiendi põhjalik läbivaatus midagi täiesti uut. Seniajani olid arstikutset iseloomustanud eelarvamused ja pöördumine jumalate poole, kuid Hippokrates otsustas selle praktika hüljata. Tema ravi pidi algama patsientide sümptomitest. Arsti vaatenurgast inimkehale ja selle haigustele sündis siiski palju ravivõtteid, mis meie silmade läbi vaadatuna paistavad pehmelt öeldes kummalistena.

Loe Hippokratese ravivõtetest lähemalt augustikuu Imelisest Ajaloost!

Foto: Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson, Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657