Elu Rooma varemeis

Keskajal kaotas sõdadest, katkust ja maavärinaist räsitud Rooma oma staatuse maailma pealinnana ning sellest sai kõigest 40 000 elanikuga provintsilinn. Roomlased pöörasid selja antiiksetele ehitistele ja unustasid linna suurejoonelise ajaloo.

Kui kristlikud palverändurid 13. sajandil Rooma jõudsid, olid nende ootused suured. Tollel ajal üsna populaarse reisijuhi „Mira­bilia Urbis Romae“ („Rooma imed“) kohaselt asusid Igaveses Linnas kõige muinasjutulisemad Rooma impeeriumi ajast pärit ehitised.

„Colosseum oli päikesetempel, imeliselt grandioosne ja ilus, varustatud paljude võlvitud kambritega ja üleni kaetud kullatud messingist taevaga,“ kirjutas reisijuhi autor, Rooma Peetri kiriku kanoonik.

Nii nagu kõik teised linnaelanikud, tundis ka kanoonik suurt uhkust antiikaegsete ehitiste üle, mida võis linnapildis kõikjal näha. 13. sajandiks polnud aga kellelgi enam aimu, mille jaoks oli hüljatud ehitisi kunagi kasutatud. Nende otstarve oli unustatud ja just seetõttu viidati reisijuhis Colossseumile kui „päikesetemplile“, mitte kui surmaareenile, kus gladiaatorid olid elu eest võidelnud ja lõvid vaeseid kristlasi nahka pannud. „Kullatud messingist“ katus oli samuti nonsenss.

Üllatunud ilme näol ja reisijuht kaenlas, uitasid entusiastlikud palverändurid iidsete varemete vahel ja lugesid maas lebavate sammaste kohta. Siin-seal olid väikesed talumajad põldude ja rohtu söövate kariloomadega. Linna kõrgemas osas, kus kunagi oli elanud Rooma ülemklass, asusid mahajäetud villad. Nüüd olid künkad kaetud viinapuudega ja jätsid hüljatud mulje.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Alles siis, kui palverändurid seadsid sammud Tiberi poole, jõudsid nad tegeliku linnani, mis koosnes valdavalt madalatest hallitanud majadest. Rooma oli omanimelise impeeriumi kõrgajaga võrreldes kõvasti kahanenud.

Loe oktoobrikuu Imelisest Ajaloost lähemalt elust Roomas päras impeeriumi langust.

Foto: Giovanni Paolo Panini / Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657