Tuumarakett plahvatas keset USAd

Sel sügispäeval valitseb Arkansase raketikompleksis täielik rahu. Juhtimisruumis käib lõbus vestlus, samal ajal kui kaks tehnikut teevad raketišahtis tavapärast hooldustööd. Äkki kõlab häiresignaal. Midagi on juhtunud šahtis, kus asub stardivalmis tuumarakett. Selle lõhkepea on 600 korda võimsam kui Hiroshimale heidetud tuumapomm.

David Powell võtab kätte oma raske mutrivõtme. Ta peab avama hooldusluugi tuuma­raketil Titan II, mis seisab maa-aluses raketišahtis püsti. Tuumaraketi mootor kasutab kahte tüüpi kütust: tavalist raketikütust ja oksüdeerijat dilämmasiktetraoksiidi. Rõhk oksüdandipaagis on väga väike ja 21aastane raketitehnik koos oma kolleegi, 19aastase Jeffrey Plumbiga, peab ainet paaki juurde pumpama. Nad tahavad töö kiiresti ära teha, et siis koju minna ja sõpradega mõni õlu juua. Enne aga, kui Powell õieti mõeldagi jõuab, pillab ta raske mutrivõtme käest ning see kukub raketišahti.

Kõik toimub nagu aegluubis: mutrivõti kukub vastu ühte eenduvat platvormiserva ja muudab suunda, põrgates kogu oma raskusega ja tuhmi heli tekitades raketikorpusesse. Hetke pärast paiskub raketikeresse tekkinud august välja piimjasvalge aurujuga.

„Oh, ei. Asi on halb!“ hüüatab Jeffrey Plumb.

Mutrivõti lõi kukkudes paaki ava, millest immitseb kütust nimega Aerozine 50. See võib väga kergesti süttida, eriti kui puutub kokku oksüdandiga.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Plumb ja Powell teavad, et tekkinud auk tuleb otsekohe parandada, muidu võib keset Arkansast plahvatada USA üks võimsaimaid tuumarelvi.

Loe ohtlikust õnnetusest lähemalt detsembrikuu Imelisest Ajaloost!

Tuumarakett Titan II oma stardišahtis.   Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657