Lapsetapp jumalate viha leevendamiseks

Peruu läänerannikult leidsid arheoloogid 269 mõrvatud lapse luustiku jäänused. Sealne muistne Chimú rahvas oli lapsed sajandite eest ohverdanud. Nüüd püüavad teadlased vastata küsimusele, miks.

Lapsed, täiskasvanud ja veoloomad laamad liiguvad tänapäeva Peruu loodeosas toimuval protsessioonil aeglaselt mäekülge mööda üles. Eelmiste nädalate vihmasadu on pehme liivapinnase muutnud suureks mudaauguks.

Sellal, kui laamad rebivad lõõgasid ja suruvad jalgu maasse, et libedal rajal püsti jääda, sammuvad lapsed täiesti rahulikult. Otsekui uneskõndijad tõstavad nad jalgu üksteise ette ning hoiavad teineteise ligi, ehkki vihm on nad läbimärjaks kastnud ja nende jalad vajuvad mutta. Laste apaatsusele on seletus. Täiskasvanud on lastele jootnud maisiõlut, et nad ei osutaks vastupanu siis, kui nad kõrgendiku tipul antakse preestrite kätte.

Värvikirevais rõivais, ehete ja kaunistustega ülekülvatud preester põlvitab, kui protsessioon temani jõub. Üks naine ulatab talle lapse. Preester tõstab noa ja lööb selle lapsele rindu, et süda väikesest kehast välja rebida. Veri valgub loiguna vihmast läbiimbunud pinnasesse. Jumalad on saanud esimese ohvri.

Nii kujutavad arheoloogid ette asjade käiku Chimú riigis 15. sajandi esimesel poolel. Sealne rahvas ohverdas lapsi, laamasid ja alpakasid enda jumalatele. Chimú ohvrid on teadaolevalt maailmaajaloo suurim lasteohverdus.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Sestsaadik kui esimesed laste luustikud 2011. aastal välja ilmusid, on teadlased üritanud aru saada, mis sundis seda rahvast oma poegi ja tütreid ohverdama.

Võimalikest motiividest loe Imelise Ajaloo jaanuarinumbrist.

Ka praeguse Mehhiko alal elanud asteegid ohverdasid lapsi, et leevendada jumalate viha näiteks üleujutuste korral.   
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Robin Tiits
Robin TiitsReklaamimüükTel: 528 3657