Pöörased 20ndad

Pööraste kahekümnendatena tuntud 1920. aastail USA majandus õitses. Peod, filmindus ja progress tähistasid dekaadi, mil Charles Lindbergh lendas üle Atlandi ookeani ning tšarlstoni tantsiti varahommikuni.

Ameeriklased elasid 1920ndail maailma rikkaimas riigis ja nende sissetulek kasvas iga aastaga. Suure osa kergelt saadud rahast kasutasid nad elektriliste vidinate ja autode ostmiseks.

Nõudlus tolleaegsete kuumemate kaupade järel suurenes, kuna need muutusid üha paremaks. Paranes kõikide asjade kvaliteet alates raadiotest ja telefonidest kuni elektripardlite ja külmkappideni. Samas odavnesid hinnad, kuna tööstus võttis kasutusele koosteliinid. 1920ndail sai USA suurenev keskklass seetõttu endale lubada kaupade ostmist, mis seniajani olid reserveeritud väikesele ja püstirikkale eliidile.

Ükski toode polnud USA majandusbuumi jaoks olulisem kui auto. Terasetööstus, kummivabrikandid ja nahakompaniid lõikasid kasu tooraine tarnimisest 26 miljoni auto tootmiseks. Autorohkus tõi kaasa ka uute teede ehitamise, mis pakkus tööd kümnetele tuhandetele inimestele. Üheskoos uute teedega kerkisid bensiinijaamad ja restoranid, mis omakorda suurendas tööhõivet. Naftaosariik Texas sai rikkaks, varustades autosid bensiiniga.

Koduomanike hulk kasvas tänu kergele ligipääsule laenurahale. Alates kolimisfirmadest kuni mööblitööstuseni teenisid paljud sektorid selle pealt tulu. Optimistlik tarbimispidu kestis terve aastakümne.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Loe Ameerika lõbusatest kahekümnendatest lähemalt juulikuu Imelisest Ajaloost!

Tantsijanna Josephine Baker tšarlstoni esitamas.   Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Jaana Rüütel
Jaana RüütelReklaamimüükTel: 565 66130