Veidrad jõuluehted

Jõuluehete maailm on palju rikkam kui ainult punutud südamed ja ilusad küünlad. Viimastel sajanditel on juurde tulnud kastide kaupa mitmesugust pudi-padi, mis jõuludega kokku käib: kenasid ämblikke; kuule, mille sees on lumine maastik; ning kujusid, mis keset jõulukaunistusi ajavad püksid maha.

Jõulusõimed on populaarsed pea igal pool, kus pühi tähistatakse. Kataloonias ja Hispaanias on sõime kujudel aga oma spetsiifika: traditsiooniliste Jeesuse ümber kogunenud piiblitegelaskujude kõrval sisaldab stseen ka meest, kes kükitab ja teeb oma häda.

El Caganer ehk Kakaja lisati sõimestseeni 17. sajandi lõpul ja on sestsaadik olnud Kataloonia jõuluväljapanekutes tavaline. Kindlalt pole teada, kust traditsioon pärineb. Oletatakse, et see figuur sümboliseerib maa väetamist ja on mõeldud tagama uue aasta viljasaaki. Samas võib olla selle ülesanne ka lihtsalt vürtsitada ülipüha ja läägelt harrast sõimestseeni millegi maalähedasega.

Eriti menukaks muutus kujuke 20. sajandil ja 1940. aastaist alates hakkasid katalaanid valmistama figuure, mis kujutavad muu hulgas nunnasid, kuradeid, ajaloolisi ja kuninglikke isikuid ning poliitikuid. Seegi on kristlik motiiv: selle maailma vägevad alandavad end Õnnistegija ees.

Loe kummalistest jõuluehetest ja –kommetest ning nende ajaloolisest taustast lähemalt detsembrikuu Imelisest Ajaloost!

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.
Roojav jõulumees Kakaja võib tänapäeval esined mõne kuulsa riigitegelase kujul.   Foto: Shutterstock
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555