Tõelised musketärid

Võitlusvalmid, lojaalsed ja hulljulged musketärid olid Prantsusmaa rusikaks 17. sajandi Euroopa lahinguväljadel. Koosnedes uljastest maameestest, kelle murrakut pariislased halvustasid, võitles musketäride üksus vapralt ja sai Louis XIV kardetud eliitsõjaväeks.

Alexandre Dumas’ raamat „Kolm musketäri“ oli 19. sajandil väga edukas. Väljamõeldud peategelased said innustust tõelistest 17. sajandi musketäridest.

Ennastsalgavalt vaprad musketärid Alexandre Dumas’ menuraamatust „Kolm musketäri“ (1844) ei olnud ainult autori vaba kujutlusvõime vili. Peategelased Athos, Porthos, Aramis ja d’Artagnan põhinevad inimestel, kes elasid 17. sajandi Pariisis ning kuulusid kõige järgi otsustades kuninga musketäride sekka.

Nimed sai Dumas väidetavatest d’Artagnani memuaaridest, isiksused lõi aga Dumas ise. Peale d’Artagnani pole Dumas’ musketäridel seetõttu erilist tõsielulist kattuvust reaalsete inimestega.

Charles de Batz-Castelmore d’Artagnan on see Dumas’ musketäridest, keda ajaloolased tunnevad kõige rohkem tema tähtsuselt teise positsiooni tõttu musketäride üksuses. D’Artagnan sündis umbes aastail 1610–1615 alamaadli peres ja ühines musketäride üksusega noores eas. Tema oskused äratasid tähelepanu ning teiste seas toetas tema karjääri kuninga mõjukas nõuandja, kardinal Mazarin. D’Artagnan mängis juhtrolli Louis XIV Euroopa-kampaanias ja sai tuntuks tänu seal ülesnäidatud suurele vaprusele. Eraelus tal kuigi hästi ei läinud. Mõistuseabielust ühe aadlinaisega sündis tal kaks poega, kuid ta ei leidnud armastust ega rahalist turvalisust.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Kuue aasta pärast jättis naine d’Artagnani maha, kuna too kulutas suure osa pere varandusest musketäride üksusele. D’Artagnan langes koos veel sadakonna musketäriga 1673. aastal Maastrichti all.

Armand d’Athos oli tuntud kui üllas ja aristokraatlik Athos. Temast ei tea ajaloolased just palju. Samas on selge, et ta sündis Gaskoonia provintsis Lõuna-Prantsusmaal ja läks musketäride korpusesse 1640. aastate alguses. Athos langes lahingus 1643. aastal.

Isaac de Porthau oli Dumas’ rõõmsameelne ja sirgjooneline Porthos, samuti Gaskooniast pärit. Porthau liitus musketäridega 1642. aastal, ent lahkus üksusest 1654. aastal ja läks poliitikasse. Ta suri umbkaudu 95aastaselt 1712. aasta juulis.

Henri d’Aramitz Rafineeritud Aramis – tema sündis 1620. aastal väga lugupeetud aadliperekonda. Ta kuulus kuninga musketäride üksusesse alates 1640. aasta maist kuni 1646. aastani ja pöördus seejärel tagasi perekonna valdustesse Gaskoonias. Ta suri kas aastal 1655 või 1674.

Loe musketäridest lähemalt aprillikuu Imelisest Ajaloost!

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555