Veneetsia naised kõikusid kompadel

Mida kõrgem, seda parem! Niimoodi arvasid Itaalia linnas Veneetsias elanud jõukad kaupmeheprouad. Muu Euroopa vangutas pead.

Platvormking pole mingi uudisasi. Tänapäeva platvormkingad on tagasihoidlikud võrreldes nende kompadega, mida kandsid 15.–17. sajandini Veneetsia naised. Neid nimetati chopine’ideks ja need võisid olla üle 50 sentimeetri kõrged. Kõrgetel jalanõudel oli kaks eesmärki: kaitsta naise jalgu märgadel ja mudastel tänavatel ning rõhutada samal ajal tema kõrget sotsiaalset seisust. Ühtlasi tõstsid need kingad oma kandja teistest sõna otseses mõttes peajagu kõrgemale, mis pani kaupmeheprouad pööblist eristuma.

Kompade paksud tallad valmistati üldjuhul puidust või korgist ja toestati peente metallneetidega. Selliste kõrgete kingadega kõndides oli üliraske tasakaalu hoida ja seepärast käisid „kõrged naised“ kepi või teenri toel. Väljaspool Veneetsiat nõustuti, et see moenarrus on täiesti nõdrameelne, kuid Hispaanias muutusid kompad sellegipoolest hitiks. Need muutusid nii populaarseteks, et suurem osa Hispaania 15. sajandi korgitoodangust läks kompade platvorm­taldade valmistamiseks.

Loe ajaloo kõige veidramatest jalanõudest juunikuu Imelisest Ajaloost.

Foto: Wikimedia Commons
Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555