Mustad löödi Tulsas mättasse

Õnnetu saapapuhastaja komistamine sai sädemeks, mis sütitas Ameerika Ühendriikide veriseimad rassirahutused. Rüüstamise käigus mõrvasid Tulsa valged elanikud musti kaaskodanikke ning põletasid nende linnaosa maani maha.

Tiheda suitsu sambad kerkisid kõikjal, kuhu pilk küündis. Oli kolmapäeva, 1921. aasta 1. juuni hommik ning O. W. Gurley vaatas oma hotelli aknast kaost, mis möllas Tulsa linnas Oklahoma osariigis.

Mustanahaline hotelliomanik ei adunud päris täpselt, mida ta nägi. Leegid olid neelamas linnaosa, kus mees oli 15 aastat elanud. Kui Gurley trepist alla hoone ette jooksis, pragises tuli juba kõigest mõne maja kaugusel tema hotellist.

„Tulge parem hotellist välja, kuna me põletame kogu selle neetud jama maha. Viige parem oma kliendid välja,“ räusklesid tänaval kolm valget meest.

Gurley kolmekorruseline hotell, mille arendamine oli kujunenud tema elutööks, asus Greenwoodi linnaosas. Kogu öö olid seal kõlanud lasud ja voolanud veri. Hotelliomanik oli viimase hetkeni siiski lootnud, et üles ärritatud inimeste jõugud säästavad tema hoonet. Nüüd oli aga tähtsust üksnes ellujäämisel.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Pärast inimeste hotellist välja juhatamist võttis Gurley oma naise Emma käekõrvale ja asus koos teiste afroameeriklastega põgenema. Abielupaar jõudis mööda tänavat veidi maad liikuda, kui nende taga plaksusid kahe püstoli lasud. Üks noor mees kukkus surnult Gurley kõrvale. Vapustatuna kuulis hotelliomanik ka naise oiet, enne kui too maha kukkus.

„Emma!“ karjatas mees, kui ta põlvili viskus ja naiselt kuulihaavu otsis. Naine oli kahvatu, kuid lahtiste silmadega.

„Gurley, ära mõtle mulle. Sa pead põgenema,“ sosistas ta. Gurley vaatas Emmale viimast korda sügavasti silma, enne kui püsti tõusis ning põgenes.

Tagasi vaatamata tormas ta hingetuna piki tänavaid, mis olid kaetud lõhutud akende klaasikildudega. Igal pool tema ümber põgenesid mehed, naised ja lapsed valgete eest, kes neid relvade ja põlevate tõrvikutega jälitasid. Selle linna kõiki neegreid ähvardas armutu mahanottimine.

Loe Tulsa veresaunast lähemalt septembrikuu Imelisest Ajaloost.

Tulsa veresauna motiividega postkaardid olid USA rassistlike valgete seas populaarsed suveniirid.  Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555