Unabomber vihkas tööstusühiskonda

Endine matemaatikaõppejõud Ted Kaczynski koostas oma metsaonnis ühe kirjapommi teise järel. Alates 1978. aastast saatis ta eluohtlikke seadeldisi inimestele, kes töötasid peamiselt lennunduses ja ülikoolides. Uurinud nn Unabomberi juhtumit 16 aastat, ei olnud FBI kurjategijal ikka veel jälil.

Varases eas paistis Theodore John Kaczynski eakaaslaste hulgas silma. Poola esivanematega Chicago poiss (snd 1942) sai kümne­aastasena ühes IQ-testis 168 punkti ning imelaps jättis seejärel kaks klassikursust vahele.

Selline hüpe ei teinud niigi veidrale Kaczynskile paraku head. Tal ei olnud sõpru ja ta eelistas viibida oma toas. Tung olla üksinda tulenes tema ema arvates haigusest, mida Ted oli imikuna põdenud. Kõigest üheksakuisena hospitaliseeriti ta mitmeks päevaks, et teda allergiate suhtes uurida.

Poiss oli „hirmust peaaegu suremas“, nagu ema meenutas. Kui ta taas koju jõudis, „oli ta muutunud“.

Intellekt viis Kaczynski kaugele ja kõigest 16aastasena astus ta Harvardi kolledžisse. Seal osales ta vastuolulises psühholoogilises katses: ta pidi istuma toolil, samal ajal kui teised õppurid teda intensiivselt üle kuulasid ja teda mõnitasid. Eksperiment pidi uurima stressi mõjusid.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Pärast pommimehe paljastamist on psühhiaatrid väitnud, et seesama akadeemiline eksperiment võiski mängida Tedi kuritegudes oma rolli.

Kaczynski kaitses Michigani ülikoolis 1967. aastal doktorikraadi matemaatikas ja temast sai samal aastal 25aastasena California ülikooli aegade noorim abiprofessor. Neli aastat hiljem loobus ta tööst ja kolis peagi metsaonni Montanas.

„Ma ei sobi tänapäeva ühiskonda,“ kirjutas ta oma päevikus.

Ted Kaczynski sai kuulsaks kui Unabomber. Nime sai ta seetõttu, et saatis pomme peamiselt ülikoolidele ja lennuliinidele.

Ted Kaczynski oli tehnoloogiaühiskonna äge vastane. Ta avaldas oma vaated pikas manifestis „Industrial Society and Its Future“, mille peamine sõnum oli kokku võetud juba esimeses lauses: „Tööstusrevolutsioon ja selle tagajärjed on inimkonnale olnud katastroof.“

Teoses rõhutas Kaczynski, et tänapäeva tööstus­ühiskond hävitab loodust ja piirab üksikisiku vabadusi. See sunnib inimesi masinatega kohanema, mitte vastupidi, ja selle tagajärjel ei suuda inimesed oma potentsiaali enam teostada. Tehnoloogiline areng muudab olukorra üha hullemaks.

Loe Unabomberit tabamisest lähemalt oktoobrikuu Imelisest Ajaloost.

Ted Kaczynski arreteerimine.  Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555