Jõulud rindel

Nii Esimese kui ka Teise maailmasõja ajal veetsid miljonid sõdurid jõulupühi rindel. Sellal kui ümberringi langesid mürsud, püüdis tagala sõduritele veidikegi helgemat meeleolu luua, saates neile kingitusi, head toitu ning jõulukaarte ja kirju.

1914. aasta jõulude ajal panid läänerinde sõdurid mitmes kohas relvad maha. Teatud rindelõikudes tekkis spontaanne relvarahu, kui Saksa sõdurid relvitult kaevikutevahelisele eikellegimaale läksid ning Briti ja Prantsuse sõduritele rõõmsaid jõule soovisid.

Sõjarditest kindralitel läks seepeale kiireks. Nad andsid välja karmid käsud, mis keelasid vaenlasega vennastumise nii jõulude ajal kui ka muul ajal aastas.

Kanada 48. Highlanderi rügemendi sõdur David MacLean kirjutas 1916. aasta jõulude ajal Prantsusmaalt oma kodustele: „Sõime jõulupidusööki telgis, mis sel otstarbel spetsiaalselt püsti pandi. See oli nõnda suur, et terve kompanii sai seal korraga koos süüa. Ohvitserid teenindasid meid ja menüüs olid grillitud sealiha, praetud kartulid, porgandid, kapsad ja õunakaste. Magustoiduks saime karamellipudingit.“

Selliseid kirjeldusi meeldivatest jõuluüllatustest saatsid peale MacLeani koju ka teised sõdurid. Mõlema vaenupoole sõdurid üritasid oma kirjades perekondi ebameeldivatest detailidest säästa. Vastuskirjades oodati kodustelt uudiseid – eelistatult midagi sellist, mis juhiks mõtted surmahirmult ja sõja koledustelt eemale.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Sõdivate riikide propaganda üritas just jõuluajal rindeelu ilustada ja kirjeldada sõdurite eluolu lausa idüllilisena. Mõlema maailmasõja ajal oskasid eriti just sakslased näidata rindeolusid sellisena, nagu olnuks sõda meestele üks põnev ja tore seiklus.

Loe sõjaaja jõuludest lähemalt detsembrikuu Imelisest Ajaloost!

Saksa ja Briti sõdurid 1914. aastal sõbralikult üheskoos jõule tähistamas.   Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555