Fotopostkaardid sõjaeelsest Eestist

Fotograaf Carl Sarap matkas kaameraga kogu Eestis, jäädvustades 1930. aastate eluolu, inimesi, hooneid ja maastikuvaateid. Ta oli fotolüürik, kelle looming puudutab paljusid. Carl Sarapist kirjutab Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi koguhoidja Merilis Roosalu.

Fotograaf Carl Sarap oli seadnud endale kindlaks tööeesmärgiks kogu Eesti pildilise jäädvustamise ning käis selleks koos elukaaslase Johanna Triefeldtiga alates 1934. aastast süsteemselt fotomatkadel üle Eesti. Tema tööd märgati. Carl Sarapi pildistused ehtisid noort Eesti riiki tutvustavaid välja­panekuid 1930. aastate näitusmessidel üle Euroopa ning leidsid ka laiemat tunnustust, pälvides kuldmedali Pariisi maailmanäitusel Balti paviljonis esitatu eest (1937) ja seejärel medali ka üleilmselt käsitöönäituselt Berliinis (1938).

Kaameraga Carl Sarap 1930. aastail Virumaal Päite pangal.  Foto: Johanna Triefeldt / Fotomuuseum / Tallinna Linnamuuseum, TLM F 8820:203

Aastail 1937–1940 kirjastas Johanna Triefeldti äri Carl Sarapi pildistustega ehitud mitmesuguse kujundusega kirjapabereid ja ümbrikke (vt lk 58), millel olid Eesti linnade ja looduse vaated. 1939. aastal ilmusid kvaliteetses foto­gravüüri tehnikas trükitud erilised seepia­pruunide ja siniste fotomontaažidega kaunistatud kirja­ümbrikud (teada on 21 varianti).

Kallaste naine kaelkookudega.  Foto: Carl Sarap / Virumaa Muuseumid / RM F 100:583
Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Sarapi koostatud esimest omalaadset suureformaadilist fotoraamatut „Vana Narva“ (1939) hindasid tema kaasaegsed kõrgelt kui üht Eesti parimat pildi­trükiteost.

Loe Sarapist lähemalt ning uuri tema kauneid fotosid märtsikuu Imelisest Ajaloost!

Lapsed söövad Virumaal Mahu sadamas silku.   Foto: Carl Sarap / Tallinna Linnamuusem / TLM Fn 9794:284
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555