Kõik jahtisid Martin Luther Kingi

Martin Luther King asus 1955. aastal võitlusse mustanahaliste õiguste eest. Järgmised kolmteist aastat jälitasid teda nii Ku Klux Klani rassistid kui ka FBI kõige kõrgemad juhid.

Juba lapsepõlves sai Martin Luther King USA rassiprobleeme omal nahal tunda. Little Mike (Väike Mike), nagu Martini vanemad teda hüüdsid, mängis sageli ühe naabruses elanud valge poisiga, kuid poiste sõprus vaibus, kui nad kuueaastasena kumbki eri kooli läksid. Ühel päeval tuli valge sõber Kingi juurde kurva uudisega.

„Ta rääkis mulle, et tema isa oli öelnud, et ta ei tohi enam minuga mängida. See oli mulle suur vapustus,“ meenutas King aastaid hiljem.

14aastasena koges King ka seda, mis tunne on, kui pead bussis oma koha loovutama mõnele valgele. Ükskord pidi ta bussiistmelt püsti tõstetuna seisma terve 144 kilomeetri pikkuse teekonna. Muidu rahumeelne King meenutas seda elamust tõdemusega, et ta pole kunagi oma elus nii vihane olnud.

Martini isa, kes oli vaimulik, kordas pojale aga ikka ja jälle, et ta ei tohi valgeid vihata, vaid peab kristlasena neid armastama.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Martin Luther King võttis isa hoiaku omaks. Noormees oli terase mõistuse ja hea kõneandega ning sai koolides hiilgavalt hakkama.

Ta käis oma isa jälgedes ning kaitses Bostoni ülikoolis lõpuks doktorikraadi teoloogias. Siis kolis ta Alabama osariiki Montgomerysse, kus temast sai baptistikiriku pastor.

King oli varakult veendunud, et pühendab oma elu sellele, et mustanahaliste põli USAs paraneks. Montgomerys leidus paljutki, millest pihta hakata. Selle lõunaosariigi restoranides, sööklates, baarides, koolides, tualettruumides ja isegi avalike joogiveekraanide ees kehtis range rassiline segregatsioon.

Võitlus võrdsete õiguste eest sai alguse bussis. Mustanahaline Rosa Parks keeldus ühel 1955. aasta detsembripäeval oma kohta ühele valgele mehele loovutamast. Parks vahistati ning sellest sai Kingile viimane piisk karikas. „Me oleme väsinud segregatsioonist ja alandusest, rõhumise brutaalsetest jalahoopidest,“ kärkis King oma kirikus. Koos kolleegidega julgustas pastor mustanahalisi boikottima Montgomery busse, et avaldada bussifirmale rahalist survet.

Valgetest koosnenud linnavalitsus ja linna politsei said muidugi maruvihasteks ning püüdsid aktsiooni peatada, vahistades mustanahalised sõidukijuhid, kes vedasid inimesi tööle ja koju, nii et need ei pidanud bussiga sõitma.

Valgete viha pöördus peagi linna mustade vaimulike ning eriti nende eestkõneleja Martin Luther Kingi vastu, keda hakati taga kiusama ja surmaga ähvardama. Pärast peaaegu kaks kuud kestnud lakkamatut solvangute ja valesüüdistuste laviini hakkas King kartma, et ei suuda vaenamisele enam vastu seista.

1956. aasta jaanuari lõpus helises Martin Luther Kingi telefon.

„Neeger, meil on nüüd sinust ja sinu kusest villand. Kui sa kolme päeva jooksul sellest linnast ei lahku, laseme su ajud välja ja sinu maja õhku,“ teatas üks rutakas hääl, millel oli äratuntav lõunaosariigi intonatsioon.

Kolm päeva hiljem plahvatas Kingi verandal pomm.

Hoolimata juhtunu tõsidusest võttis pastor olukorda ikkagi üsna rahulikult. Ta selgitas oma rahulikkust jutuga, et oli mõni päev varem saanud ilmutuse, kus üks hääl teatas talle: „Ma soovin olla sinuga kuni maailma lõpuni.“

King uskus, et see pidi olema jumala hääl. See kogemus pühkis minema pastori kõik hirmud ja ebakindluse.

Loe Martin Luther Kingi elust ja võitlusest lähemalt aprillikuu Imelisest Ajaloost.

King kõnelemas 1963. aastal toimunud meeleavaldusel March on Washington for Jobs and Freedom, millest võttis osa umbes 250 000 inimest. See on siiani üks tähtsamaid USAs toimunud protestiaktsioone.  Foto: Rowland Scherman / Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555