Natsitimukad lõpetasid võllas

Kui Teine maailmasõda lõppes, seisid võitjad silmitsi küsimusega, kuidas peaks karistama jõhkra natsirežiimi liidreid. Karistus viidi täide Nürnbergi kohtuprotsessil, kus 12 tippnatsi mõisteti surma. Üks hukkamiste tunnistajaid oli USA ajakirjanik, kes märkis üles kõik, mida tähele pani.

Teisele maailmasõjale panid liitlases punkti 16. oktoobril 1946. Nürnbergi kohtuprotsessil mõisteti inimsusevastaste kuritegude eest surma 12 tippnatsi (üks tagaselja). Nad viidi üksteise järel võlla juurde, kus neile pandi kaela ümber poomisköis. Sõjakorrespondent Howard K. Smith jälgis süüdimõistetute viimaseid minuteid.

Von Ribbentrop oli olnud Saksamaa välisminister. Nüüd pidi ta surema. Tema planeeris Poola jt riikide ründamist ning aitas kaasa sõjavangide ja juutide hukkamisele. Nürnbergis langetatud surma­otsused viidi täide kohalikus võimlas. Saali ühes otsas oli kolm võllast: kahte kasutati vaheldumisi ja kolmas oli varuks. Hukkamiste tunnistajaks oli 30 inimest, nende seas ajakirjanik Howard K. Smith, kes tegi reportaaži.

„Joachim von Ribbentrop oli esimene süüalune, kes hukati. Hermann Göring pidanuks olema enne teda, kuid Hitleri asetäitja jõudis timukast ette ja neelas tsüaniidikapsli kaks tundi enne seda, kui kohtuotsus pidi täide viidama. Von Ribbentrop jäi viimase hetkeni stoiliselt rahulikuks. Ta lonkis rahulikult võlla juurde, kuid ei vastanud alguses, kui võlla jalamil seisev ohvitser formaalselt tema nime küsis.

Kui siis küsimust korrati, ta peaaegu karjus: „Joachim von Ribbentrop!“

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Seejärel ronis ta vähimagi kõhkluseta tapalavale. Kui ta platvormil ümber pöörati, nii et ta näoga tunnistajate poole seisis, surus ta silmanähtavalt oma hambad kokku ja tõstis pea endise kõrkusega. Kui temalt küsiti tema viimaseid sõnu, hüüatas ta: „Jumal kaitsku Saksamaad!“ Seejärel ta lisas: „Kas ma võin veel midagi öelda?“

Tõlk noogutas ja natsirežiimi diplomaatiline võlur lausus oma viimased sõnad kindlal häälel: „Minu viimne soov on, et Saksamaa tunnistaks oma põhiolemust ning ida ja lääne vahel saavutataks mõistmine. Soovin maailmarahu.“

Kui talle mustast kangast kott pähe tõmmati, põrnitses ta otse ette. Timukas pingutas köit, tõmbas käepidemest ja von Ribbentrop kukkus alla, et kohtuda oma saatusega,“ kirjutas Smith.

Loe reportaaži tippnatside hukkamisest maikuu Imelisest Ajaloost.

Endised natsirežiimi juhid Nürnbergi kohtuprotsessil.  Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555