Viikingite orjaturg Dublinis

837. aastal röövisid viikingid Iirimaa idaosas Dublini kloostrit. Mõni aasta hiljem läksid viikingid uuesti – seekord selleks, et jääda. Viikingiajal linn arenes ning muutus võimsaks keskuseks, mille õitsengule pani aluse Põhja-Euroopa olulisim orjaturg.

Ühel 837. aasta suvepäeval jooksis iiri taluniku poeg Findan nii kiiresti mereranna poole, et talu sulased jõudsid talle vaevu järele. Tihedas udus nägi noor mees „draakonilaevu“, mis olid heitnud ankru Iirimaa idarannikul Leinsteri lähedal lahes. Nende laevade pardal olid nüüd tema õde ning paljud teised röövitud naised.

Selleks, et viikingid tema õde ära ei viiks, karjus Findan valjul häälel ja keerutas üles tõstetud käes rahakukrut, mille tema jõukas isa oli talle kaasa andnud. Findan ja kõik teised saareelanikud teadsid, et relvajõu poolest olid viikingid kõigist üle, aga nende nõrkus oli hõbe. Skandinaavia sõdalased olid varemgi saarel käinud ja sealt inimesi röövinud, et nende sugulastelt raha välja pressida.

Kahjuks polnud Findani vastas seisnud pikahabemelised viikingid vahetuskaubast huvitatud. Lugenud rahapungas olnud hõbeda üle, panid viikingid ka Findani ahelaisse ning viisid ta ühele oma pikklaevadest.

Suurtaluniku sulased jäid rannale justkui kivisambaina seisma. Nad ei julgenud Findanile appi minna ning niiviisi sattus­ki suurtaluniku poeg viikingite kätte vangi.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Jutustuse Findanit ja eriti just tema õde tabanud ebaõnnest leiame keskaegsest teosest „Vita Sancti Findani“ („Püha Finda­ni elu“). Teoses mainitakse, et pärast omavahelist kraaklemist viikingid siiski nõustusid nende kätte sattunud raha lunarahana võtma. Õe asemel lasti aga vabaks hoopis Findan. Käsikiri ei anna rohkem teavet selle kohta, milline saatus ootas viikingite orjuses tema õde.

Findanil ei lastud ebaõnnestunud missiooni üle kaua kurvastada, sest peagi võtsid viikingid ta uuesti vangi.

„Siis aga ei soovinud tema normannist vangivõtja enam koju seilata, vaid nagu tavaks, müüs ta tema siis ära teisele, kes peagi müüs ta kolmandale ja see omakorda neljandale,“ kirjutatakse teoses Findani käekäigust.

Viimane omanik viis Findani koos teiste orjadega Orkney saartele, kust suurtaluniku pojal õnnestus põgeneda. Ta varjas end ühes kaljukoopas, kuni viikingid lõpuks minema sõitsid.

Mõne aja möödudes rändas Findan Šotimaale ja sealt Saksamaale, kus ta suri 859. aastal mungana Rheinau linnas, kaugel oma kodumaast Iirimaast.

Tema röövimisele järgnenud aastail rajasid viikingid Iirimaa idarannikule Dublinisse orjaturu, mis jõudsalt kasvas. Loe sellest lähemalt maikuu Imelisest Ajaloost!

Tänapäeva asjahuvilised viikingeid etendamas.   Foto: Imeline Ajalugu
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555