Puusepp vallandas kullapalaviku

Töölised ehitasid Californias ühe jõe äärde saeveskit, kui keegi märkas vees midagi helkimas. Kuld! Californias ja kogu Ameerika Ühendriikides puhkes kullapalavik, mis tõi mõnele rikkust, ent paljudele kannatusi.

Puusepp ja saeveskioperaator James Marshall silmitses veekanalit, mille ta oli koos oma töölistega äsja valmis saanud. Kanal juhtis American Riveri jõe vee peagi valmiva saeveskini, mida parajasti maaomanik John Sutteri krundile ehitati.

Kui Marshall kontrollis mõõtelatiga kanali sügavust, märkas ta põhjas välgatamas midagi läikivat. Esialgu ei süvenenud mees nähtusse pikemalt, vaid läks oma tööliste juurde tagasi.

Tärganud uudishimu ei andnud talle siiski rahu ning järgmisel päeval oli James Marshall kanali juures tagasi. Otsekohe märkas ta vee all taas metallihelki. Kui puusepp hernesuuruse tombu välja õngitses, tundis ta, kuidas süda jättis löögi vahele. Kas see on tõesti kuld? Ah, kindlasti mitte. See võis olla hoopis kassikuld või mõni muu rauaühend, mis märjana kulla moodi sätendab. Marshall teadis, et rauaühendid on rabedad, kuid kuld on üsna pehme. Ta asetas oma leiu suurele kivile ja lõi seda väiksema kiviga. Ainetomp muutus lamedaks, kuid ei purunenud tükkideks. Seejärel tõttas Marshall kiirete sammudega oma kaaslaste juurde.

„Mehed, jumala eest, ma usun, et olen leidnud kullasoone!“ hüüatas ta.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Marshalli erutusest nakatununa viskasid nood oma töö kõrvale ning tõttasid leidu uurima. Nad hammustasid metallitükki kordamööda, et näha, kas sellele jäävad hambajäljed.

„See kuld on puhtam kui see, mida ma leidsin Georgiast!“ kuulutas üks töölistest, kes oli Georgia osariigis kulda kaevanud.

Seepeale jooksid kõik mehed kanali juurde, sulgesid selle sissevooluvärava ning hakkasid külmas vees kahlama. Peagi tulid päevavalgele väikesed kullatükid. Mehed sorkisid kanali seinu ja põhja oma taskunugadega, lootes sattuda mõnele suuremale kullakamakale, mis kindlustaks neile ühe hoobiga rikkuse ja muretu tuleviku.

Ehkki seda on raske uskuda, ei jäänud saeveski ehitus pooleli. Üks töölistest kirjutas oma päevikusse: „Kõik mehed pöördusid tagasi oma tavalise ameti juurde, kuid jututeemaks oli nüüdsest peale ainult kuld.“

Niipea kui saeveski valmis sai, algas suur kullajaht. Loe sellest lähemalt juunikuu Imelisest Ajaloost!

California kullakaevaja kulda liivast välja pesemas.   Foto: Wikimedia Commons

Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555