Sood müüdi troopilise paradiisina

1822. aastal müüsid sajad britid oma kodu, et reisida Poyaisi troopilisse paradiisi. Neil polnud aimugi, et see riik eksisteeris ainult sõjakangelase Gregor MacGregori kujutluses ja nad olid teel kindlasse surma.

Rannik oli kaunim, kui kaubalaeva Honduras Packet reisijad olid endile ette kujutanud. Türkiissinised lained paiskusid valgele liivarannale, mida raamis lokkav troopikamets. Sinises taevas säras Kariibide kuldne päike, muutes 1822. aasta novembrikuu päeva otsekui suveks. Laeva pardal viibijad mõtlesid, et kui nad oleksid koju Suurbritanniasse jäänud, pidanuks nad praegu taluma külma, mis tungib läbi isegi mitmekihilistest rõivastest. Siin aga oli soe! Kõik 70 reisijat soovisid nüüd otsekohe lähemalt uurida rannikut, millest pidi saama nende kodu. Keegi neist polnud varem siin käinud, kuid nad olid lugenud reisijuhti „Etüüd Moskiitorannikust, sealhulgas Poyaisi territooriumist“.

Raamat ülistas piirkonda sõnadega: „Tervistav õhk sellel väärtuslikul maal on Euroopa kolonistide tervise ja energia allikas.“

Laevaga saabunud kolonistid olid Poyaisi piirkonna valitsejalt Gregor MacGregorilt ostnud endale siia maatükid. MacGregor oli veenvalt rääkinud varandustest, mis siin ainult maast üles korjamist ootavad. Kui aga Honduras Packet laguuni seilas, ei paistnud reisijuhis toodud kirjeldus päriselt klappivat. Loodus oli küll ilus, ent kus on väike sadam toimekate laevadega, mis seal sisse-välja saalivad?

Kapten heitis ankrusse ja andis käsu tulistada üks kahuripauk, et loots kohale kutsuda. Kolonistid pidid kohalike abiga jõudma oma lopsakatele maatükkidele, mille nad olid MacGregorilt soodsa hinnaga ostnud. Siis ei kahtlustanud neist keegi, et on langenud pettuse ohvriks. Tegelikult läks see neile maksma kogu varanduse ning pealekauba olid nad sattunud suurde ohtu. Paljud neist suridki võõral maal juba enne aasta täitumist.

Imeline Ajalugu
Imeline Ajalugu on Skandinaavia suurim ajalooajakiri
Ajakiri ilmub ühe korra kuus, iga kuu keskel.

Loe nahaalsetest petturitest Imelise Ajaloo augustinumbri suurest 20-leheküljest suvesarjast!

Gregor MacGregor kasutas oma sarmi ja sõjakangelase mainet, et britte tüssata.  Foto: Wikimedia Commons
Jaga lugu:
Klienditeenindus
KlienditeenindusVana-Lõuna 39/1, 19094 TallinnTel: 667 0099 (tööpäeviti 9–17)
Rain Väät
Rain VäätVastutav väljaandjaTel: 667 0044
Alo Lõhmus
Alo LõhmusToimetajaTel:
Kairi Kalmann
Kairi KalmannDisainerTel:
Piret Pihlak
Piret PihlakKeeletoimetajaTel:
Sirle Kübar
Sirle KübarReklaamimüügi projektijuhtTel: 56845555