Klassikaline pitsa Margherita on tomatikastme, mozzarella ja basiilikulehtedega.
Rahva armastatud pitsa Margherita nime päritolu kohta on mitu teooriat. Levinuim neist on see, et pitsa sai nime Itaalia kuninganna Margherita di Savoia järgi (1851–1926). Ühel 1889. aasta juunikuu päeval Napolis olles palunud peenest Prantsuse toidust tüdinud kuninganna linna parimal pitsavalmistajal Raffaele Espositol küpsetada kolme sorti pitsat. Üks pitsa oli küüslauguga, teine, mida kutsuti Napoli pirukaks, oli anšoovise-, tomati- ja juustutäidisega. Kolmas pitsa, mis oli tomativiilude, Mozzarella juustu, basiiliku ja oliiviõliga, maitsenud kuningannale väga. Kuningliku heakskiidu auks olevat Esposito nimetanud selle pitsa Margheritaks.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Artikkel jätkub pärast reklaami
Seotud lood
Legendi järgi tõi makaronid Itaaliasse Marco Polo Hiinast, ent selleks ajaks olid itaallased söönud nii makarone kui ka lasanjet juba pikka aega. Ka teised seiklejad reisisid ja tõid kaasa oma retseptid, muutes makaronid maailma üheks populaarsemaks roaks.
Tomat muutus populaarseks alles 1880. aastail, kui hakati valmistama tomatiga pitsat.
Valgast leiti tänavu kevadel haruldane peaaegu puhtast hõbedast valmistatud keskaegne pitsat läbimõõduga 34 mm ja kaaluga 30 grammi.
Viasat History on nagu pilet ajarännule, kus kohtad põnevaid ajaloolisi lugusid ja ekspertide arvamusi. Sul on parim istekoht, et näha pöördelisi hetki ajaloos ja inimesi, kes on minevikku kujundanud. Viasat History telekanal on saadaval enamiku Eesti teleoperaatorite pakettides.