„Liiga paksud!“ Sellise hinnangu andis 1853. aastal üks klient käsitsi lõigatud friikartulitele, mida ta oli tellinud Moon Lake Lodge’i nimelises söögikohas New Yorgi osariigis Saratoga Springsi linnas. Friikartulid olid USAs teinud võidukäiku sestpeale, kui need 18. sajandi lõpul Euroopast sisse toodi, ja nüüd leidnud tee ka väikeste söögikohtade menüüsse. Lahkesti valmistas kokk George Crum uue portsjoni, kuid ka seekord ei õnnestunud tal nõudlikku klienti rahuldada. Klient nõudis taas, et viilud peavad olema veel õhemad.
Nüüd oli aga Crumil tülikast kliendist kõrini ja ta otsustas tollele õppetunni anda. Kui kunde soovib õhukeseks lõigatud friikartuleid, siis peab ta neid saama! Noaga lõikas Crum paberõhukesed kartuliviilud, praadis need õlis krõbedaks, raputas neile rohkesti soola ja serveeris.
Kuid Crumi suureks üllatuseks ei vihastanud klient ülesoolatud kartuliviilude peale. Ta hoopis sõi neid hea meelega ning kuuldus uutest kartuliviiludest muudkui levis. Peagi otsisid kõik krõbedaid laaste, millele Crum andis nimeks Saratoga Chips. Alguses serveeriti krõpse ainult restoranides, kuid peagi nägid ettevõtjad neis hõrgutistes võimalust teenida. 20. sajandi algul algas krõpsude masstootmine.