
- Nüüdisaja Iisraelis leidub ühtekokku 120 viinamarjasorti.
- Foto: Shutterstock
Palestiina Läänekaldal asuva Arieli ülikooli teadlased plaanivad valmistada 2000 aastat tagasi toodetud veini. Esmalt kavatsetakse välja selgitada tänapäeval Iisraelis kasvavate viinamarjade DNA, et seda seejärel võrrelda vanal ajal veini tootmiseks kasutatud viinamarjade seemnete DNAga.
Vein kavatsetakse valmistada Jeruusalemmas ja Süüria lähedal Kinnereti järve ümbruses kasvavast 30 viinamarjasordist. Teadlased loodavad, et nad saavad DNAd kasutada uute viinamarjavõrsete aretamiseks. Juba praegu on neil kokkulepe veinitootjaga, kes on nõus hakkama valget veini valmistama viinamarjasordist, mis kasvas 220. aastal pKr.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Vana, rohekas riisivein uues kannus.
Rooma linna elanikud jõid 1. sajandil pKr veini ennekuulmatult palju – kogunisti 200 miljonit liitrit aastas. Suur nõudlus tähendas, et põlluharijad pidid end pidevalt täiendama ning peagi hakkasid üle kogu Itaalia kerkima veinimajandid, mis tootsid sama palju kui mõni suur tehas tänapäeval.
Ajaloolased julgevad pärast põhjalikku uurimistööd väita, et Rooma impeeriumis toodetud veinid olid oluliselt kvaliteetsemad, mitmekülgsemad, pikema säilivusajaga ning parema maitsega, kui seni arvatud.
Sobivat töötooli valides ei tohiks lähtuda ainult tooli väljanägemisest, vaid tähelepanu peaks pöörama ka tooli reguleerimisvõimalustele ja mugavusele. Istudes pikki tunde arvuti taga, peab tool just parajal määral toetama sinu keha, et tööpäev mööduks produktiivselt ja tervist koormamata.