• 01.06.20, 19:25

Kartulist kaaviarini: eestiaegne toidukultuur

Iseseisvas Eestis jalad alla saanud linnaeliit ei soovinud oma söögilaual enam piirduda kartuli ja soolalihaga. Õhinal hakati proovima uudseid euroopalikke roogi ning juurutama peenemaid söögikombeid. Au sisse tõusis vitamiinirikas ja kalorivaene toit, mis aitas daamidel taljet hoida.
© Eesti Rahva Muuseum / Carl Sarap / Virumaa muuseumid
  • © Eesti Rahva Muuseum / Carl Sarap / Virumaa muuseumid
Eesti Vabariigi algusaastail valitses sõjajärgne kitsikus ning toidulaud jäi üpris lihtsaks ja talupoeglikuks – söödi põhiliselt kartulit, rukkileiba ja teraviljaroogi liha ja kala lisandiga. 1920. aastate keskpaigaks oli aga elatustase kiiresti tõusnud ning uus linna-­keskklass ja eliit hakkasid toituma palju mitmekesise­malt ning varasemast teadlikumalt.

Seotud lood

Lood
  • 02.12.23, 09:00
Millal jõudsid Eestisse kalkunipraad, kõrvitsasalat, austrid ja magustoidud?
Lood
  • 05.09.24, 06:39
Nõukogude aeg oli hoidistamise kuldaeg
Nõukogude kaubandusvõrk ei suutnud piisavalt rahuldada elanike vajadusi, mistõttu tuli tihti ise leiutada, ehitada, parandada ... ka hoidistada, sest poelettidel oli valik üksluine. Keldritesse ja sahvritesse varutud tagavarad rikastasid kesist toidulauda ning olid ühtlasi iga perenaise uhkus.
Lood
  • 01.07.21, 16:31
Maailmamood jõuab pärast Esimest maailmasõda Eestisse
Esimene maailmasõda muutis peaaegu kõiki eluvaldkondi. Järsk pööre toimus ka moes: ikooniks tõusis seninägematu figuuri ja soenguga naine. Noores Eesti Vabariigis katsuti samuti ajaga sammu pidada.
  • ST
Sisuturundus
  • 01.04.25, 21:07
Viasat History telekanali aprillikuu vaatamissoovitused

Kuulsad ehitised

Kuritöö ja karistus

Viikingid

Poliitika

Katastroofid

Arheoloogia

Tagasi Imeline Ajalugu esilehele