• 02.12.23, 09:00

Millal jõudsid Eestisse kalkunipraad, kõrvitsasalat, austrid ja magustoidud?

© Eesti Rahva Muuseum
  • © Eesti Rahva Muuseum
Milliseid muutusi Eesti elanike toidulaual tõi kaasa keskaja asendumine varauusajaga?
Euroopa varauusaegset toidukultuuri mõjutasid maadeavastused, trükikunsti hoogne levik, rahvastiku kasv ning konfessionaliseerumine ehk inimeste jagunemine erinevatesse kristlikesse uskkondadesse. Erinevalt keskaegsest katoliku kirikust ei püüdnud uusaegne protestantlik kirik enam dikteerida inimeste toitumisvalikuid. Trükikunst levitas samal ajal infot uudsete toitude ja jookide kohta. 

Seotud lood

Lood
  • 01.06.20, 19:25
Kartulist kaaviarini: eestiaegne toidukultuur
Iseseisvas Eestis jalad alla saanud linnaeliit ei soovinud oma söögilaual enam piirduda kartuli ja soolalihaga. Õhinal hakati proovima uudseid euroopalikke roogi ning juurutama peenemaid söögikombeid. Au sisse tõusis vitamiinirikas ja kalorivaene toit, mis aitas daamidel taljet hoida.
Lood
  • 01.12.20, 17:20
Sööme nagu roomlased
Roomlased lasid hea maitsta nii jaanalinnukeeltel kui ka emiste nisadel, kuid süüa tehti ka tänapäeval saadavatest koostisainetest. Imeline Ajalugu palus kokal valmistada kaheksat antiikaja rooga. Maitseme üheskoos toitu, mida sõid Caesar, Cicero ja Scipio Africanus.
Lood
  • 01.07.17, 11:33
Eesti kohvikukultuuri ajalugu
Georg Stude oli üks esimesi tuntud kohvikupidajaid. Pildil on Stude kohvik 1920. aastal.
  • ST
Sisuturundus
  • 01.04.25, 21:07
Viasat History telekanali aprillikuu vaatamissoovitused

Kuulsad ehitised

Kuritöö ja karistus

Viikingid

Poliitika

Katastroofid

Arheoloogia

Tagasi Imeline Ajalugu esilehele