• 10.03.23, 06:59

Mungad päästsid veini ja jõid seda ise!

Keskaegsed mungad pidid olema vagad ja hoiduma patust, ent lubaduse pidamine oli raske. Euroopas olid just mungad need, kes tootsid kõige enam veini ning kloostrite keldrid olid joovastavaid jooke täis.
© Artokoloro / Imageselect & Shutterstock
  • © Artokoloro / Imageselect & Shutterstock
Kloostri söögisaalis sumisesid kärbsed, keda meelitasid kohale põrandal ja laual läiki­vad käärinud viina­marjamahla laigud. Saal kumises pominast ja jorinast, mille sekka kostis ka joobnud häälte kõvemaid hüüatusi. Melu kestis seni, kuni hämarat saali hakkasid valgustama esimesed päikese­kiired.

Seotud lood

Lood
  • 29.01.24, 15:00
Nüüd teame, kuidas vanade roomlaste vein maitses
Ajaloolased julgevad pärast põhjalikku uurimistööd väita, et Rooma impeeriumis toodetud veinid olid oluliselt kvaliteetsemad, mitmekülgsemad, pikema säilivusajaga ning parema maitsega, kui seni arvatud.
Lood
  • 11.01.25, 05:55
Kõik veinid voolasid Rooma
Rooma linna elanikud jõid 1. sajandil pKr veini ennekuulmatult palju – kogunisti 200 miljonit liitrit aastas. Suur nõudlus tähendas, et põlluharijad pidid end pidevalt täiendama ning peagi hakkasid üle kogu Itaalia kerkima veinimajandid, mis tootsid sama palju kui mõni suur tehas tänapäeval.
Lood
  • 17.04.22, 15:47
Keegi ei tahtnud algul seda laket juua, kuid riknenud vein Champagne’ist muutus moeasjaks
Kunded jälestasid keelel tekkivat kihisevat tunnet ja isegi šampanja väidetav isa Dom Pérignon võitles mullide vastu. Siis aga said mulliveini maitse suhu janused inglased.
  • ST
Sisuturundus
  • 01.04.25, 21:07
Viasat History telekanali aprillikuu vaatamissoovitused

Kuulsad ehitised

Kuritöö ja karistus

Viikingid

Poliitika

Katastroofid

Arheoloogia

Tagasi Imeline Ajalugu esilehele